MOTIVATIA PROIECTULUI

Povestea acestui proiect a început în anul 2014, atunci când am intrat pentru prima oară într-un cabinet terapeutic, fără să am așteptări sau să știu ce urmează să se întâmple cu mine. Impactul a fost atât de puternic, încât de atunci și până în prezent, terapia și dezvoltarea personală au devenit o parte componentă a vieții mele, fără de care nu mai concep să trăiesc.

Tocmai de aceea, din momentul în care am simțit impactul terapiei asupra calității vieții mele, am început să recomand necondiționat beneficiile și avantajele sale celor din jur, astfel încât, din 2015 și până în prezent, peste 50 de oameni din organizațiile cu care am colaborat, cât și din cercul meu relațional, au intrat pe acest drum al descoperirii de sine. În tot acest timp, am avut norocul să fiu apropiat de aceste persoane și să văd schimbările pe care terapia le-a adus vieții lor personale și profesionale, încât am simțit că o parte a misiunii mele pe acest pământ, va fi aceea de a deveni un ambasador și un promotor al oricărui act terapeutic, care poate contribui în mod autentic la sănătatea fizică și mentală a unei persoane.

În prezent, conform statisticilor realizate de către Word Health Organization, la nivel mondial una din patru persoane riscă să aibă o problemă psihică de-a lungul vieții, iar în prezent există aproximativ 450 de milioane de oameni care suferă de o astfel de problemă, tulburările mentale plasându-se ca una dintre cele mai importante cauze de dizabilitate în lume. Problemele psihologice afectează atât persoana care se confruntă cu ele, cât și familia și comunitatea. Specialiștii în domeniu declară ca un sfert din populația lumii prezintă riscul de a dezvolta o afecțiune mintală, din cauza anumitor factori precum stresul sau odihna insuficientă. Pe lângă aceste date, dacă luăm în considerare conflictele interpersonale, sau presiunea socială cu privire la carieră, familie și imaginea de sine, numărul persoanelor care se confruntă cu dificultăți în a găsi soluții la aceste cerințe sociale devine îngrijorător de mare.

În privința resurselor care pot ajuta la prevenția, educarea și antrenarea persoanelor pentru o viață echilibrată, găsim terapeuți, consilieri, coachi, traineri în dezvoltare personală și o mulțime de resurse online, de la cărți, articole și materiale video. Cu toate acestea, numărul celor care apelează la un specialist este încă redus, uneori din raționamente de cost, alteori din prejudecățile sociale legate de o presupusă stigmatizare, dar și din faptul că oameni nu sunt în măsură să-și evalueze obiectiv propria personalitate, fiind prinși în diferite mecanisme de apărare care, din nefericire, le macină încet și sigur existența. În toate situațiile problema ține de educație, iar din acest motiv intervenția se face, de cele mai multe ori, când persoana se află în prag de colaps.

Tocmai de aceea, prin intermediul proiectului “HUMAN VIBES”, mi-am propus să aduc la cunoștință, în cât mai multe comunități și medii, faptul că prevenția și sprijinul oferit de către un terapeut – consiliere – coach – poate avea un impact major în calitatea vieții personale și profesionale, care nu poate fi comparat cu sfaturile, părerile și opiniile unor apropiați – prieteni, familie – care judecă și evaluează lucrurile cu un orizont de percepere și cunoaștere limitat la propria lor existență și experiență.